Menu Sluiten

Reachtrucks


Reachtrucks

Informatie over reachtrucks

Reachtrucks zijn niet hetzelfde als vorkheftrucks. Hoewel beide machines vergelijkbare taken kunnen uitvoeren, zijn ze door hun verschillen toch heel verschillend.

Vorkheftrucks zijn grote zware machines, terwijl reachtrucks kleine lichte en gemakkelijk wendbare machines zijn. De reden hiervoor is de manier waarop de reachtrucks zijn ontworpen.

Hij heeft twee vorken, één die van links naar rechts gaat en de andere van rechts naar links, wat tegenovergesteld is aan de meeste vorkheftrucks.

Een reachtruck wordt vaak in magazijnen gebruikt om goederen of pallets met goederen in stellingen op te slaan of uit stellingen te halen en voornamelijk gebruikt voor intern transport.

De meeste vorkheftrucks hebben maar één vork en de persoon die de machine bestuurt moet beide handen gebruiken om de vorken te duwen of te trekken om de hendels te draaien of de richting te veranderen.

Reachtrucks daarentegen hebben twee onafhankelijke vorken die elk in elke richting kunnen bewegen, afhankelijk van de actuele situatie. Dit maakt het gemakkelijk te hanteren en handig voor elk soort werk. Als u naar rechts wilt, hoeft u alleen maar de linkervork naar rechts te bewegen en vice versa als u naar links wilt. Een ander voordeel hiervan is dat het niet nodig is om handen vast te houden of iemands armen te bewegen om dit te doen.

Een reachtruck kenmerkt zich doordat de mast met daaraan de vork in zijn geheel naar voor en achter geschoven kan worden, en doordat de bestuurder dwars op het voertuig zit, hij kijkt als het ware tegen de zijkant van de reachtruck aan.

Een reachtruck met ingeschoven mast is hierdoor veel korter en kan zo in smallere gangen gebruikt worden dan met een vorkheftruck het geval zou zijn. Iets wat vooral in grotere magazijnen voor veel ruimtebesparing kan zorgen.

Omdat reachtrucks maar één achterwiel hebben, is ook de draaicirkel erg klein, iets wat ook weer bijdraagt aan efficiënt ruimtegebruik omdat de gangpaden zo nog smaller gemaakt kunnen worden.

In tegenstelling tot vorkheftrucks is een reachtruck veel groter dan de normale vorkheftruck. U kunt meer materiaal opslaan met een reachtruck omdat ze een brede basis hebben, een bredere bak en een grote bak achteraan.

Dit betekent dat ze zwaardere lasten kunnen dragen dan alle andere vorkheftrucks.

Een reachtruck wordt het vaakst gebruikt wanneer een bedrijf grote hoeveelheden goederen moet verplaatsen en stapelen en wanneer er geen plaats is om de lading rechtop te zetten. Het is vanwege deze grote vraag naar de vorkheftruck dat de naam reachtrucks is afgeleid van het Duits dat halve bak betekent.

In tegenstelling tot heftrucks die binnen en buiten kunnen rijden, worden reachtrucks voornamelijk binnen gebruikt.

Dit komt door de vaak harde banden van polyurethaan. Deze banden maken reachtrucks op de vlakke magazijnvloer erg wendbaar maar voor oppervlakken als bestrating hebben ze onvoldoende demping.

Wel is er sinds kort ook een reachtruck met volrubberbanden die ook buiten gebruikt kan worden.

Info over reachtrucks

Feiten over Reachtrucks

Iets anders dat een reachtruck onderscheidt van andere vorkheftrucks is het omkeersysteem.

Wanneer de heftruck in de tegenovergestelde richting rijdt, schakelt hij over op de achteruitrijmodus, waarbij de bestuurder de achteruitrijhendel moet indrukken om het voertuig in die richting te sturen. Om de andere kant op te gaan, moet de bestuurder het gaspedaal en het stuurwiel met iets meer kracht indrukken om de vorkheftruck in de door hem gewenste richting te laten bewegen.

Om het eenvoudig te houden heeft de heftruck meestal twee hendels waarmee de heftruck kan worden gestopt en terug kan worden gestuurd naar waar hij heen ging.

Vanwege deze voordelen zijn reachtrucks erg populair bij vrachtwagenchauffeurs omdat ze veiligheid bieden aan zowel de vrachtwagenchauffeur als de vracht die wordt vervoerd. Ze zijn ook veel gemakkelijker te beheren in vergelijking met vorkheftrucks vooral in krappe ruimtes.

Om te zorgen dat een reachtruck ondanks zijn geringe afmetingen ook met een uitgeschoven mast stabiel is, heeft een reachtruck zijarmen waar de niet-draaiende voorwielen in zijn gemonteerd.

Een speciale versie van de reachtruck is de vierweg reachtruck. Deze heeft als bijzondere eigenschap dat alle wielen van de reachtruck kunnen draaien.

Meer info over reachtrucks nu op hefx.be.

Tags

Leveranciers Reachtrucks | Nieuwe Reachtrucks | Onderhoud Reachtrucks | Reachtrucks Gent | Reachtrucks Oost-vlaanderen | Reachtrucks | Tweedehands Reachtrucks |